Бањалука најмање загађен град у региону

Бањалука најмање загађен град у региону

Пројекат “Зелени градови”, који Европска банка за обнову и развој (EBRD) ради већ неколико година са различитим градовима у Европи, чини се да је до сада најбољи резултат дао у Бањалуци, која је у протеклој години била град са чистим ваздухом, што је на једној од сесија на годишњем састанку Одбора гувернера EBRD-а, који је ове седмице одржан у Сарајеву, потврдио и сам Сума Чакрабарти, директор EBRD-а, преносе Независне новине.

Наводећи да је други циљ у којем EBRD доста напредује, помагање привреди БиХ да усвоји еколошке стандарде, Чакрабарти је рекао да су Бањалука, Зеница и Сарајево укључени у програм озелењавања привреде, односно смањења емисије угљен-диоксида.

– У Бањалуци имамо занимљив пројекат приватно-јавног партнерства замјене кориштења лож-уља у систему централног гријања котловима који су еколошки прихватљиви – подсјетио је Чакрабарти.

Александар Марић, директор маркетинга и продаје Еко топлана Бањалука, истакао је да је ово предузеће задовољно с обзиром на то да је успјешно окончало гријну сезону. Оно што је битно, истиче Марић, јесте да је реконструкцијом постројења и преласком са фосилних горива на обновљиве изворе енергије ово предузеће успјешно завршило сезону. Наглашава да је посљедица тога и чињеница да је Бањалука град који је најмање загађен у региону. Оно што слиједи, наводи Марић, је пројекат реконструкције дистрибутивне мреже која је у јако лошем стању, те да је већ израђен пројекат, утврђено стање и да ће ово предузеће за овај пројекат имати помоћ EBRD-а.

У сриједу је одржана и сесија “Зелени градови – квалитетнији живот грађана” у оквиру које је представљен и пројекат “Зелени градови”, који ће бити реализован у наредних шест мјесеци у Сарајеву, Бањалуци и Зеници, као градовима који имају више од 100.000 становника. Ради се о техничкој помоћи EBRD, у оквиру које ће ова институција ангажовати консултанта у изради акционог плана улагања у пројекте који имају за циљ заштиту животне средине у Кантону Сарајево, Бањалуци и Зеници. План подразумијева идентификацију главних узрока загађења тла, ваздуха и воде.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, током панела је нагласио да је Бањалука прошле године први пут радила акциони план “зеленог града”, што је уједно и једна од обавеза које је град преузео сарађујући с EBRD-ом.