Бивши потрошачи се враћају на систем даљинског гријања

Бивши потрошачи се враћају на систем даљинског гријања

ФОТО: Г. Шурлан

Цјелодневно гријање које омогућава да дјеца и одрасли уче, раде или једноставно бораве у топлим просторијама зими је најважније и управо зато смо се одлучили да се прикључимо на систем градског гријања.

Поручују то они који су одлучили да поново поклоне повјерење систему даљинског гријања Бањалуке, међу којима је и Центар за образовање и васпитање и рехабилитацију слушања и говора који се бави предшколским, основним и средњим образовањем и васпитањем, рехабилитацијом слушања и говора, те говорних поремећаја, и једина је установа ове врсте у Републици Српској, а причу доноси ЕуроБлиц.

Вршилац дужности директора овога центра Саша Татић је рекао да је ова установа прије двадесетак година користила услуге градске топлане, али да су због недовољне техничке припреме прешли на гријање на лож уље.

– У новембру ове године донесена је одлука да се поново прикључимо на топловод. Пратећи активности које су подузеле Еко топлане у смислу квалитета гријања, техничке подршке, као и асистенције на терену, сматрамо да је ова одлука оправдана, јер битно утиче на саме услове одвијања васпитно образовног процеса, као и на број дјеце која бораве у нашој установи – казао је Татић.

Нагласио је да су сада у могућности да организују и активности током цијелог дана. Додао је да у оквиру Центра ради и амбуланта за лијечење, здравствену његу и рехабилитацију.

– У Центру борави и пет група дјеце предшколског узраста са оштећењем слуха, уграђеним кохлеарним имплантатом, са первазивним поремећајима уз свакодневно осјетно повећање броја дјеце – рекао је Татић, уз напомену да су услуге предшколског васпитања и образовања бесплатне за сву дјецу.

Квалитетније гријање је подстакло и поједине Бањалучане да се поново прикључе на градску топловодну мрежу.

– Откад су Еко топлане почеле обављати комуналну дјелатност, комшије нам се хвале гријањем. Ми смо се давно одјавили са градске топлане, али смо због многих позитивних искустава одлучили да се поново прикључимо – рекла је Аница Пејчиновић.

Објаснила је да су се годинама гријали на струју.

– Финансијски, то је за нас био огроман издатак, а с обзиром на најављено увођење тарифа у складу са потрошњом, рачуни би нам били знатно већи него сада. Од ове сезоне смо поново корисници система даљинског гријања за које имам само ријечи хвале. Презадовољни смо гријањем – казала је ова мјештанка Улице Прве крајишке бригаде.

Милена Варунек из Београдске улице каже да су се након пет година, ове зиме поново прикључили на градско гријање.

– Раније смо се гријали на струју и укључивали смо и искључивали гријање по потреби, али нам то није више одговарало. Било је практичније и једноставније да се поново вратимо на градско гријање – навела је ова мјештанка насеља Борик.

Према њеним ријечима, више фактора је утицало на ту одлуку.

– Пријатељи су причали да се ситуација побољшала, те да се и у ноћним часовима грије и може осјетити топлота, а раније није било тако. Сасвим је другачији осјећај када нисте по цијели дан кући и када се вратите у већ загријане просторије, поготово када је вани хладно и то је сигурно био главни фактор што смо поново корисници градског гријања – прича она.

Рекла је да је свјесна да су могући кварови на мрежи и да повремено може бити без гријања, али да не размишља много о томе.

– Па и у Еко топланама су свјесни да има јако пуно људи на мрежи, од старијих па до мале дјеце и вјерујем да ће реаговати на вријеме и поправити квар што се брже може – казала је Варунек.

Разлику у квалитету гријања су примјетили и мјештани Обилићева

– Од почетка ове сезоне, поново смо корисници система даљинског гријања Бањалуке и разлика је огромна у односу на претходне године. Гријање је одлично, а посебно је пријатан осећај када и у току ноћи устанете и осјетите да су радијатори топли – рекла је Г. Б. из Улице Цара Лазара.

Објаснила је да су се са система градског гријања одјавили прије четири године, јер нису били задовољни услугом.

– Неколико сезона гријали смо се на струју, али смо се суочили са бројним проблемима. Осим високих рачуна, услиједили су проблеми са електроинсталацијама, а појавила се и влага у стану. На те проблеме нас приликом искључења са система даљинског гријања нико није упозорио. Након што смо од корисника Еко топлана сазнали да су веома задовољни квалитетом гријања, одлучили смо да се поново прикључимо – рекла је ова Бањалучанка.