Градоначелник Драшко Станивуковић у Еко топланама поводом почетка сезоне гријања

Градоначелник Драшко Станивуковић у Еко топланама поводом почетка сезоне гријања

ФОТО: С. Ћуковић

Поводом почетка гријне сезоне, градоначелник Драшко Станивуковић обишао је Привредно друштво Еко топлане.

Градоначелник је потврдио да је гријна сезона почела на вријеме и да је све спремно за предстојећу сезону.

-Бањалука је спремна за гријну сезону. Тренутно је ускладиштено 40 тона енергента-дрвне сјечке, што је довољно за наредних неколико мјесеци, док је преостала количина уговорена са добављачима – поручио је градоначелник, а наводи се на страници Града Бањалука.

Истакао је да је Град Бањалука у протеклом периоду издвојио укупно 10 милиона за Еко топлане, од којих је пет милиона КМ издвојено за субвенције, с циљем да се грађани у што већој мјери заштите од поскупљења која су задесила цијели свијет, док је пет милиона издвојено за реконструкцију топловода, како би гријна сезона била што успјешнија.

-Преко милион КМ уложено је у мрежу која води у Нову варош, а исто толико средстава уложено је за реконструкцију мреже која води према насељу Лазарево – рекао је он, те додао да је реконструисана и топловодна мрежа у Гајевој улици.

-За топловодну мрежу на овој локацији, која није мијењана од 1974. године, издвојено је око 250.000 КМ, како би боље гријање било омогућено и у центру града. Аутоматизовали смо више топлотних подстаница, а све с циљем да Бањалука добије квалитетније гријање – рекао је Станивуковић.

Додао је да је важно и то што наша земља има сопствени енергент, новац остаје у земљи, те у том погледу не зависимо од других земаља.

Члан Управног одбора Еко топлана Драгиша Зечевић потврдио је да је све спремно за предстојећу сезону која је, у складу са Одлуком о општим условима за производњу, испоруку и кориштење, почела 15. октобра.

-Сви производни погони су у пуном капацитету, набављен је енергент – дрвна сјечка за предстојећу сезону, а у току љета извршена је и неопходна реконструкција погона, али и дистрибутивне мреже – поручио је Зечевић.

Како је казао, у протеклом периоду ово предузеће радило је и на осавремењавању топлотних подстаница, у оквиру којег су до сада аутоматизоване 34 највеће подстанице на подручју града, што је око четвртине конзума. Додао је да ће, у наредном периоду, аутоматизација бити извршена и на преосталим топлотним подстаницама што ће, према његовим ријечима, у значајној мјери допринијети ефикаснијој и стабилнијој испоруци топлотне енергије.