Еко топлане у проблемима, упитна идућа гријна сезона

Еко топлане у проблемима, упитна идућа гријна сезона

Еко топлане се суочавају са два велика проблема, неисплативом цијеном гријања те застојима у набавци енергента, што може угрозити идућу гријну сезону и хиљаде Бањалучана оставити са хладним радијаторима, пише Српска Инфо.
На ово упозоравају из овог предузећа, у којем су рекли да се суочавају с највећим изазовима од свог оснивања и проблемима који веома утичу на даље пословање и ликвидност овог привредног друштва. Сви ти проблеми, како наглашавају, доводе у питање и предстојећу сезону гријања.

– Када је ријеч о енергенту, цијена дрвне сјечке, као и осталих инпута, знатно су порасле у односу на претходну сезону. Тако је, на примјер, само електрична енергија поскупила за више од 40 одсто од почетка 2022. године – рекли су у овом предузећу.

Нагласили су да су за предстојећу сезону од “Шума Српске” добили неповољније услове за набавку енергента у односу на прошлу годину.

– Осим повећања цијена, суочавамо се и са неиспоруком уговорених количина од стране шумских газдинстава, иако се договорене количине, према уговорима, авансно плаћају. У овом тренутку суочени смо с трендом испоруке који не гарантује да ће бити обезбијеђене уговорене количине за предстојећу сезону гријања – казали су у Еко топланама.
Навели су да су им је, од јануара до јуна текуће године, од уговорених количина испоручено само око 42 одсто и истичу да ће, ако се овај тренд настави, количине енергента бити довољне само до 31.12.2022. године.
– Поједина шумска газдинства уопште не испоручују дрвни сортимент, без обзира на уговоре. Према нашим процјенама, ова година биће врло изазовна и пуна ризика, с обзиром на глобално тржиште енергента, као и на унутрашње проблеме приликом набавке – прецизирали су у овом предузећу.

Нису ни сигурни колико ће бити потребно средстава како би се обезбиједило све потребно за идућу зиму.

– С обзиром на велики раст цијена и нестабилност тржишта, тешко је говорити о томе колико ће Еко топлане коштати предстојећа сезона, када је ријеч о енергентима. На примјер, цијена пелета прошле године износила је 300 КМ по тони, данас је та цијена 600 КМ, а познато је да се пелет производи од дрвне сјечке – казали су у Еко топланама.
Осим проблема с набавком енергента, из Еко топлана упозоравају да се суочавају са још једним важним проблемом. Наиме, Еко топлане су од Града Бањалука тражили повећање цијене гријања, али су добили негативан одговор.

Тај негативан одговор, како додају, у овом предузећу “подједнако доводи у питање наредну сезону гријања, јер је дошло до пораста цијена свих инпута”.

– Неопходно је имати у виду да се, без повећања цијена гријања или додијеле субвенција од стране надлежних, доводи у питање гријање Бањалучана у сезони 2022/23. Наиме, са приходима на основу постојеће цијене гријања Еко топлане не могу обезбиједити потребне количине енергента за цијелу сезону, тако да су из тог разлога неопходни или повећање цијена гријања или субвенције – поручили су из овог предузећа.

Из Града Бањалука поручују да су свјесни да се предузеће „Еко топлане“ због свих поскупљења на тржишту суочава с великим проблемима.

Градоначелник Драшко Станивуковић је рекао како ће Град предложити да и овај терет поскупљења Град преузме на себе, али да градској администрацији за то треба подршка скупштинске већине.

– Неминовно је да због повећања цијена на цјелокупном тржишту и гријање мора да поскупи, али ће Град и ту обавезу да преузме на себе, а све како грађани не би осјетили терет поскупљења ни овај пут. За ове намјене Град би морао да издвоји око два милиона КМ, а та средства могу да се обезбиједе из ребаланса буџета – поручио је Станивуковић.

МУК ИЗ “ШУМА СРПСКЕ”
Предузеће “Шуме Српске” се није огласило по питању проблема које су истицали у Еко топланама. Ни након вишедневног чекања, из овог предузећа нису стигле информације које би појасниле зашто је дошло до потешкоћа када је у питању испорука енергента потребног за функционисање градског гријања.