Интервју са директором EBRD-a у БиХ Јаном Брауном

Интервју са директором EBRD-a у БиХ Јаном Брауном

Еко топлане Бањалука одржив и поуздан систем

ФОТО: Јелена Ђурђевић

Директор Европске банке за обнову и развој у БиХ (EBRD) Јан Браун ове седмице посјетио је Еко топлане. На самом крају сезоне, Браун се осврнуо на гријну сезону 2018/2019 и изразио задовољство досадашњим резултатима.

EBRD је дијелом финансирао пројекат Еко топлана. Да ли сте задовољни овим пројектом?

ЈАН БРАУН: Долазимо до краја друге, али прве сезоне у којој су Еко топлане у потпуности снабдијевале град Бањалуку топлотном енергијом. Веома сам задовољан досадашњим резултатима. Ријеч је о једном иновативном пројекту. Објекат топлане је изграђен у рекордном року, а пројекат је заживио на најбољи могући начин. С обзиром на све то, веома смо срећни што смо на овај начин учествовали у реализацији изградње и пуштања у погон топлане на биомасу.

Када је ријеч о техничком аспекту, да ли постоји нешто што вас је посебно импресионирало у Еко топланама?

ЈАН БРАУН: Систем Еко топлана се показао веома поузданим. Промијењен је енергент и са фосилног горива, мазута, прешло се на обновљиви извор енергије, биомасу. Сљедећи изазов и уједно наш наредни корак је суочавање са проблемом губитака енергије на дистрибутивној мрежи и отклањање овог проблема. То је наш сљедећи заједнички пројекат, који ћемо остварити у сарадњи са Градом Бањалука и Еко топланама. Ријеч је о модернизацији топлификационе мреже како би се редуковали губици, у циљу успостављања потпуне енергетске ефикасности, као и омогућавање повећања броја корисника на дистрибутивној мрежи града Бањалука. Према процјенама, за реконструкцију мреже биће потребно око десет милиона марака.

Који су наредни кораци?

ЈАН БРАУН: За почетак, неопходно је утврдити стварно стање на мрежи. Гдје су најчешћи кварови, односно гдје су највећи губици енергије коју је потребно реконструисати и модернизовати.  Недавно смо користили дрон са термовизијским камерама, које су током ноћног снимања биљежиле губитке. Ријеч је о једном веома интересантном пројекту, који ће нам након потребних анализа показати стварно стање дистрибутивне мреже. Снимање је недавно обављено, а сада чекамо резултате анализе и ускоро очекујемо наставак сарадње у вези са овим пројектом.