Наставак сезоне гријања под знаком питања

Наставак сезоне гријања под знаком питања

Због повећања цијена енергента, као и свих осталих трошкова производње и дистрибуције и комплетног пословања, гријна сезона у Бањалуци од 1. јануара 2023. године је под знаком питања.
Осим наведених поскупљења, уз приходе од продаје топлотне енергије по цијенама утврђеним у фебруару 2018. године, Еко топлане Бањалука од јануара постају неликвидне, а самим тим неће бити у могућности да набаве енергент, као ни да обезбиједе наставак производње и испоруке топлотне енергије.
Када је ријеч о поскупљењима, у односу на 2018. годину, када су утврђене још увијек актуелне цијене потрошње топлотне енергије, до данас биљежимо поскупљење дрвног сортимента од 46 одсто, док је цијена електричне енергије порасла за 100 одсто, са даљом тенденцијом раста у наредном периоду. Трошкови мазута, у односу на 2018. годину порасли су за 88 одсто, док су трошкови текућег одржавања већи чак за 131%.
У циљу рјешавања овога проблема, у марту 2022. године, Еко топлане су упутиле захтјев Граду Бањалука за кориговање цијена крајњим потрошачима. Након што смо добили негативан одговор и наставили да послујемо у отежаним околностима, сада смо дошли у ситуацију да се пословање овог привредног друштва доводи у питање.
Град је тада Еко топланама одобрио субвенцију од два милиона конвертибилних марака (иако је до краја године била потребна субвенција од четири милиона КМ), од којих је за сада исплаћен један милион. Ова субвенција била је дјелимично рјешење проблема, како бисмо пребродили кризу до почетка сезоне гријања.
Како је у међувремену дошло до додатних повећања цијена свих трошкова, а Еко топлане су до сада успјевале да преброде кризу из сопствених резерви које су потрошене, дошли смо у ситуацију да са оваквим стањем нећемо бити у могућности да послујемо након 31. децембра 2022. године, самим тим ни да обезбиједимо гријање за око 60.000 наших суграђана.
С обзиром на наведену ситуацију, Еко топлане су поново упутиле захтјев регулатору, Граду Бањалука, за кориговање цијена, које би у складу са порастом свих наведених трошкова, требало да буду увећане за 59 одсто. Уколико надлежни и овај пут одбију захтјев Еко топлана, очекујемо или одобрење нових субвенција или комбинацију повећања цијена и субвенција, с обзиром на то да су ово једини начини да се не угрозе сезона гријања у Бањалуци и пословање Еко топлана.