Неопходно обуздати примјену електричне енергије (ВИДЕО)

Неопходно обуздати примјену електричне енергије (ВИДЕО)

Технички директор Еко топлана Бањалука Дејан Јовишевћ, представио је пројекат и бенефите топлане на биомасу на семинару Комунална инфраструктура – снабдијевање топлотном енергијом, одржаном прошле седмице у Источном Сарајеву, на тему снабдијевања енергијом за гријање и хлађење јавних, стамбених и пословних зграда са посебним освртом на енергетски ефикасно и еколошко кориштење доступних извора енергије попут отпадног дрвета у облику сјечке, пелета, природног гаса, електричне енергије и других, у индивидуалним ложиштима или системима даљинског гријања.

Семинар је организовала ПК РС – Подручна привредна комора Источно Сарајево у сарадњи са градоначелником Источног Сарајева.

На подручју града Источно Сарајево потребно је обуздати примјену електричне енергије, гријања у електроотпорним загријачима, као што су електро и термо блокови и електричне гријалице, изјавио је предсједник Подручне привредне коморе Источно Сарајево Љубиша Танић, а преноси портал palelive.com.

Прије почетка семинара о теми Комунална инфраструктура Дио 1. – снабдијевање топлотном енергијом, Танић је истакао да то уништава најфинији и најквалитетнији облик енергије која се у Републици Српској више од 50 одсто добија из угља, са веома ниским степеном корисности.

Он је навео да се 40 одсто произведене енергије у свијету користи у зградарству, те да од тога највећи дио иде на загријавање простора, санитарну топлу воду, а у посљедње вријеме, чак и на подручју Источног Сарајева, на хлађење.

– Постоји правилник о енергетској ефикасности у зградама. Сугерисаћемо надлежним у локалним заједницама који издају грађевинске дозволе да обрате пажњу на његову примјену, како би се ишло на тражење бољих енергетских рјешења која ће бити дугорочно одржива – рекао је Танић новинарима у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, учесници семинара желе да донесу препоруке и смјернице, како би помогли доносиоцима одлука, односно представницима власти, да побољшају живот не само грађана Источног Сарајева, већ и регије, те Републике Српске, самим тим што је повећан комфор становништва, а ту су и климатске промјене.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман рекао је да се данашњим семинаром жели помоћи доносиоцима одлука у граду да их донесу што квалитетније и боље.

Према његовим ријечима, свака општина у саставу града доносиће најправилнија рјешења за своју локалну заједницу, уз сугестију стручних лица која се баве снабдијевањем и уопштено топлотном енергијом.

Технички директор Еко топлана Бањалука Дејан Јовишевић рекао је да је у овом граду прије четири године урађен пројект којим је топлана прешла са фосилног горива на биомасу чија је предност у томе што спада у обновљиве изворе енергије, а и јефтинија је од мазута.

– Формирано је ново, функционално, самоодрживо предузеће, које ради без помоћи града и локалне заједнице – истакао је Јовишевић.

Директор Топлане Приједор Зоран Кнежевић рекао је да и ово предузеће има велико искуство са преласка са фосилних горива на дрвну биомасу, реализујући пројекат у сарадњи са Европском банком за обнову и развој и Шведском развојном агенцијом.

Према његовим ријечима, топлана има уграђено постројење за истовремену производњу и топлотне и електричне енргије, а Приједор се од 2015. године грије на дрвну биомасу, чиме су постигнути како финасијски, тако и еколошки ефекти.