О значају кориштења биомасе на конференцији у Порторожу

О значају кориштења биомасе на конференцији у Порторожу

На недавно одржаној годишњој Међународној конференцији у Порторожу о одрживом снабдијевању енергијом, на којем од свог оснивања учествују и Еко топлане са својим представником, техничким директором Дејаном Јовишевићем, представљен је значај кориштења домаћег, обновљивог извора енергије, у доба енергетске кризе.
У фокусу конференције чији је организатор Словеначко удржење за енергетику (СЗЕ) било је одрживо снабдијевање енергијом за здраву животну средину и радно окружење.
Јовишевић је говорио о кориштењу домаћих обновљивих извора енергије као оруђа за отпорност и независност од нестабилног међународног тржишта енергената и енергетске кризе.
Он је навео разлоге преласка са фосилног горива-мазута на биомасу, те досадашње резултате након пет сезона гријања Бањалуке на овај обновљиви извор, као и бенефите – почевши од оних који имају за циљ заштиту животне средине, побољшање квалитета ваздуха, преко енергетске сигурности и независности до економских.
Према ријечима организатора, грађењем зграда и њиховим одржавањем, људи имају за циљ да створе угодну радну и животну средину, а оно што често не узму у обзир у процесу је потрошња енергије.
Главна тема овогодишње конференције био је један од кључних приоритета у друштву: да се обезбиједи одрживо снабдијевање енергијом уз истовремено обезбјеђивање добробити становништва. Пошто је квалитет ваздуха витални аспект овога, конференција је углавном била фокусирана на системе гријања, вентилацију и климатизацију за радне и стамбене просторе.
Ако је задовољење потреба корисника у срцу сваког таквог система, енергетска ефикасност би требало да буде брига број један, истичу организатори.