Посјета професора и студената ФТН Нови Сад Еко топланама

Посјета професора и студената ФТН Нови Сад Еко топланама

Пионирски примјер успјеха у региону

 

ФОТО: Велибор Трипић

Професионалност и посвећеност људи запослених у Еко топланама, који воде рачуна о томе да се снабдијевање топлотном енергијом одвија несметано, уважавајући високе стандарде када су у питању енергетска ефикасност, екологија и сигурност снабдијевања, најјачи је утисак наше посјете Еко топланама Бањалука.

Ово је рекао директор Департмана за енергетику и процесну технику Факултета техничких наука из Новог Сада Мирослав Кљајић, који је предводио групу професора и студената четврте године овог факултета који су у уторак, 04. јуна посјетили Еко топлане.

Кљајић је истакао како су Еко топлане одличан примјер како топлански системи треба да се развијају и буду у сагласности са савременим друштвеним приликама.

– Посјета Бањалуци била је веома садржајна и корисна, јер смо имали прилику да видимо један савремен и добро уређен топлански систем. Осим техничких цјелина, упознали смо и сложено пословно окружење у којем иначе системи на биомасу функционишу – закључио је Кљајић.

Стручно особље Еко топлана студентима и професорима је представило систем топлане на биомасу, од самих почетака реализације пројекта, од изградње до данас, када су иза нас већ двије успјешно завршене сезоне гријања.

Такође, инжењери запослени у Еко топланама представили су производне погоне и начин функционисања система даљинског гријања Бањалуке, досадашње резултате, као и сљедеће кораке у циљу модернизације и аутоматизације система даљинског гријања.

– Бањалучка топлана на биомасу представља пионирски примјер успјеха у региону у различитим областима. Не само да је успјешан примјер прве топлане на дрвну сјечку, већ представља и примјер успјешног јавно-приватног партнерства у топланском сектору. И за нас у Србији је веома важно да у региону постоји такав успјешан примјер који може да се користи као образац за углед, нарочито за млада покољења будућих инжењера, одакле може пуно да се научи – истакао је шеф Катедре за процесну технику Департмана за енергетику и процесну технику ФТН Дамир Ђаковић.

Он се посебно осврнуо на дочек делегације из Новог Сада у Еко топланама.

– Још једна димензија која мора да се истакне је изузетна гостопримљивост и отвореност домаћина што ће, вјерујем, додатно допринијети ширењу ових савремених приступа отјелотворених у Еко топланама – рекао је Ђаковић.

Ова посјета студентима пружа прилику да на конкретном примјеру практично повежу градиво које су учили током протекле четири године школовања.

– Ово нам је изузетно важно, јер је коначно комплетирано и визуелизовано све оно што у теорији није могло у потпуности да нам се приближи, јер практична примјена ипак има велику улогу у разумијевању градива. Такође, приликом обилазака оваквих система који су окренути чистим технологијама схватамо да је оно чиме смо изабрали да се бавимо препознато и прихваћено у много већој мјери него што се то нама до сада чинило и даје нам подстрек да наставимо путем којим смо кренули – ријечи су студенткиње Тамаре Даниловић са смјера Чисте енергетске технологије.

Посебно одушевљење изазвао је систем Еко топлана, који је пројектован до најситнијих детаља, што је оставило један од најјачих утисака и на њене колеге, као и чињеница да се посебна пажња приликом производње топлотне енергије посвећује екологији, што је свакако један од приоритета при рјешавању проблема са загађењем ваздуха и очувањем животне средине.

Њен колега Милош Лунић сматра да је иницијатива Еко топлана и града Бањалука изузетно добар потез.

– Пројекат изградње и пуштања у погон топлане на биомасу донио је напредак цијелом региону. Такође, сагоријевањем биомасе умјесто фосилних горива у градским срединама, утицај на загађење околине је мањи, а самим тим је живот у овом граду и околини постао здравији. Веома је похвално то што се види помак у домену ефикасности, као и заштите животне средине – закључио је Лунић.

Еко топлане су угостиле 43 представника Департмана за енергетику и процесну технику Факултета техничких наука из Новог Сада, међу којима су, осим професора и асистената, били и студенти завршне године овог департмана.

Посјета бањалучкој топлани на биомасу била је дио стручне екскурзије коју овај факултет организује у оквиру практичне наставе.