Производна постројења у приправности до 15. маја

Производна постројења у приправности до 15. маја

Још једна сезона гријања је иза нас, међутим, због ванредног стања изазваног епидемијом корона вируса, производна постројења су у стању приправности до 15. маја. Упркос тешкоћама и проблемима са којима се суочавају цјелокупна привреда и становништво, Еко топлане активно крећу са припремама за наредну сезону, што подразумијева набавку енергента, санацију дистрибутивне мреже, као и редован ремонт производних постројења.

И током ове сезоне, Еко топлане су се суочавале са највећим изазовом који нас прати од самог почетка обављања комуналне дјелатности, а ријеч је о дотрајалој и пет деценија старој дистрибутивној мрежи. Да је у питању велики проблем, говори и податак да су наше интервентне екипе од октобра прошле до маја ове године санирале 200 кварова на топлификационом систему. Са друге стране, важно је напоменути да ови кварови на мрежи због правовремене реакције наших запослених, нису имали значајан утицај на квалитет испоруке топлотне енергије, што потврђује податак да је број оправданих жалби корисника на квалитет гријања мањи у односу на претходне сезоне.

Дотрајала мрежа није једини изазов са којим смо се суочили током сезоне гријања 2019/2020. У марту ове године цијели свијет је задесила иста судбина и тешка ситуација због пандемије корона вируса. У складу са наредбама и препорукама надлежних органа и Еко топлане су увеле посебне мјере и организацију рада прилагодиле ванредним околностима, о чему редовно обавјештавамо кориснике преко медија и веб сајта www.ekotoplanebanjaluka.com. Такође, испорука топлотне енергије настављена је и послије 15. априла и трајала је до 25. априла, а режим производње и испоруке од почетка пандемије до завршетка сезоне, био је прилагођен околностима и потребама.

Еко топлане иза себе имају још једну успјешну пословну годину, што потврђује позитиван финансијски резултат. Укупни приходи у 2019. години били су 20,7 милиона конвертибилних марака, што је за 3% више у односу на претходну годину. Захваљујући повећању ефикасности у производњи енергије, првенствено кроз смањење потрошње мазута, трошкови енергента били су око 9 милиона конвертибилних марака што је за 13% мање у односу на претходну годину. Током сезоне 2019/2020 из биомасе је произведено 99% топлотне енергије, док је из мазута произведено свега 1%. Енергент је и прошле године набављен властитим средствима без финансијске помоћи јавних институција, чиме је још једном потврђена економска самоодрживост Еко топлана. Осим тога, цијене гријања су остале исте, упркос значајном повећању цијена електричне енергије, воде и неких других инпута.

На крају још једне сезоне, захваљујемо нашим потрошачима на повјерењу, а то повјерење настојаћемо да оправдамо и у сезонама које слиједе.