Спас од хладних радијатора пронашли у “Еко топланама”

Спас од хладних радијатора пронашли у “Еко топланама”

Проблем хладних радијатора у својим становима, који су загријавани у приватној режији, мјештани једне од стамбених зграда у бањалучком насељу Ада ријешили су тако што су постали корисници “Еко топлана”, од када су, поручују, задовољни гријањем, пишу Независне новине.

Андреа Лиздек, предсједница заједнице етажних власника у овој згради, појашњава да је приликом куповине станова био договор да имају приватно гријање, за шта је била надлежна једна приватна фирма.

“Они су гријали прве године, али друге године није постојао довољан број станара да би се добављачу исплатила услуга гријања, тако да смо прошлу зиму били без гријања”, појашњава Андреа Лиздек.

Према њеним ријечима, тада су се одлучили да траже опцију која би им била најповољнија, али и која би им обезбиједила несметану испоруку топлотне енергије сваке сезоне, а да притом не зависе о броју станара.

“Да смо тражили другу приватну фирму, и њен услов би био да се на овај начин грије 50 одсто станара, тако да нам је једина прихватљива опција била да постанемо корисници ‘Еко топлана'”, истиче она.

На систем “Еко топлана” су се, додаје, прикључили у децембру 2023. године, тако да су станови сада прикључени на градско гријање. Од тога су станари имали и одређене бенефите.

“Сви су имали од ‘Еко топлана’ гратис гријање за период од мјесец и по дана, како би утврдили какав је квалитет гријања и да ли је он за станаре прихватљив. Велики број станара је остао на ‘Еко топланама'”, навела је Андреа Лиздек.

Из “Еко топлана” кажу да имају још неколико оваквих захтјева, чија реализација ће бити могућа по завршетку сезоне, с обзиром на комплексност система и немогућност извођења овакве врсте радова усред сезоне, док систем ради под притиском и у пуном капацитету.

Додају да је, с обзиром на свјетску економску кризу и раст цијена енергената, дошло и до повећања цијена топлотне енергије.

“И поред тога, у односу на приватне добављаче, наше цијене су знатно ниже, што је свакако привлачно потрошачима”, кажу из “Еко топлана”.

Са друге стране, додају, многе приватне фирме које су биле задужене за гријање појединачних стамбено-пословних објеката колективног становања отказале су уговоре због економске неисплативости, па су корисници били принуђени да се одлуче за друге начине загријавања својих стамбених објеката.

“Током периода између двије сезоне, али и током сезоне гријања, добили смо неколико захтјева потенцијалних корисника за повезивање на систем даљинског гријања. Колико су техничке могућности дозвољавале, ти објекти су повезани на топлификациону мрежу и систем централног гријања Бањалуке”, наводе из “Еко топлана”.

Процедура повезивања на систем даљинског гријања подразумијева иницијативу заједнице етажних власника, са потписима минимум половине власника станова, којима потврђују сагласност за прикључење, након чега слиједе грађевински радови повезивања на вреловод. Такође, приватна котловница се реконструише у топлотну подстаницу индиректног типа.

“Након грађевинских радова, систем се пушта у погон, а корисници треба да дођу у Кориснички центар ‘Еко топлана’ како би закључили уговор о испоруци и кориштењу топлотне енергије”, наводе из “Еко топлана”.