СРПСКА ИНФО О ЕПИЛОГУ СУДСКОГ СПОРА: Еко топлане доказале да се испоручена енергија мора платити

СРПСКА ИНФО О ЕПИЛОГУ СУДСКОГ СПОРА: Еко топлане доказале да се испоручена енергија мора платити

ФОТО: Горан Шурлан

Након почетка рада Еко топлана већи број грађана био је у недоумици да ли постоји или не постоји обавеза плаћања услуге и да ли је уговор са Еко топланама једини основ за плаћање услуге, пише портал СрпскаИнфо.

Ово питање је у периоду од три године, од почетка рада Еко топлана добило и епилог у виду судских пресуда.

Основни и Окружни суд у Бањалуци пресудили су у корист Еко топлана – сваки корисник мора да плати топлотну енергију која му је испоручена, а са друге стране има право да, у складу с прописима, одбије испоруку топлотне енергије уколико исту не жели и да се искључи са система даљинског гријања.

Један од корисника који је покренуо судски спор ради утврђивања ових обавеза била је и В.Л. (име и презиме познато редакцији). Ова Бањалучанка је жељела да суд утврди постоји ли облигациони однос имајући у виду да не постоји уговор и није жељела платити рачуне за испоручену топлотну енергију. Основни суд и Окружни суд у Бањалуци заузели су став да облигациони однос постоји, јер је стан спојен на топлификациони систем Града, те се комунална услуга уредно користи. В.Л. је изгубила спор.

Еко топлане Бањалука су, коментаришући овај случај, навеле да је низ корисника био збуњен злонамјерним дезинформацијама које су се појавиле у почетку рада Еко топлана. На жалост, многи корисници су постали „жртва“ истих и упустили се у судске поступке без потребе.

Вјерују да је ово вријеме иза њих, јер проценти наплате показују да је највећи дио корисника задовољан гријањем, али су свјесни да се на систему мора још много радити због врло старе и запуштене мреже, за шта већ имају планове, које су доставили оснивачима. Што се тиче случаја В.Л, наводе да се она појавила у више спорова против Еко топлана као пуномоћник, јер је по занимању адвокат, али се појавила и лично као корисник. Сви до данас окончани спорови у којима се појављује В.Л. су пресуђени у корист Еко топлана.

Адвокат Дарија Мирнић-Мајсторовић, која заступа Еко топлане, навела је да су пресуде јасне и пресуђено је у корист Еко топлана. Пресуде сматра резултатом врло одговорног и јединственог приступа правним питањима од стране Еко топлана као комуналног предузећа и њене канцеларије која их прати од почетка рада. Мирнић-Мајсторовић посебно истиче да су сада правни ставови који су корисницима Еко топлана од почетка били саопштавани, потврђени као правно исправни и истинити. Вјерује да ће ове пресуде довести до смањења броја судских поступака.

Адвокат Александар Контић, који је у овом предмету заступао В.Л, сматра да пресуда није добро образложена. Најављује даље кораке.

– Предмет је формално правно окончан, на ту пресуду смо уложили ревизију и апелацију. О тој пресуди ће сад одлучивати Врховни суд РС – каже Контић.