Старе цијеви хладе радијаторе

Старе цијеви хладе радијаторе
Еко топлане суочавају се са бројим изазовима од почетка пословања, а највећи проблем је дотрајала дистрибутивна мрежа и док год се не приступи системском рјешавању овог проблема, из сезоне у сезону биће све теже успостављати уредну испоруку топлотне енергије, пише Глас Српске.

Рекли су ово за Глас Српске из Еко топлана истичући да ће бити тешко испоручивати топлотну енергију у континуитету и спречавати кварове на топловоду.

– Мрежа је стара више од пола вијека и велики дио цијеви од постављања није мијењан, саниран ни реконструисан. Због дотрајалости суочени смо са великим губицима на мрежи – рекли су из Еко топлана.

У посљедњих неколико сезона, од 2018. до 2023. године, како су навели, забиљежени су константни губици загријане воде из дистрибутивне мреже, а у сезони 2023/24. овај тренд је изузетно негативан.

– Разлог томе је мало улагања у постојеће цјевоводе који су дотрајали, како примарни (вреловодни), тако и секундарни (топловодни) – навели су из бањалучке топлане.

Додају да су током сезоне имали вишедневне прекиде у испоруци топлотне енергије, јер поједине дијелове цјевовода није било могуће локално санирати, већ су мијењане десетине метара, па често и више од стотину метара трасе у комплету.

– Важно је напоменути да, осим што је оваква врста посла предвиђена да се ради ван сезоне гријања и врло је захтјевна, она је такође и изузетно скупа, а у рјешавању по хитном поступку често је и скупља. У просјеку један дужни метар трасе цјевовода кошта од 1.000 до 1.500 КМ, зависно од терена и пречника цјевовода – истакли су из овог предузећа и додали да је током сезоне гријања 2023/2024. године замијењено више од 1.500 метара трасе цјевовода, изразито критичног стања.

И поред огромног броја интервенција, односно више од 120 већих интервенција за 120 гријних дана, навели су из “Еко топлана”, ради се сваки дан у седмици без изузетка. Истакли су да дневни губици воде од 1.000 метара кубних, који ове године никако не биљеже пад, значе уједно и финансијски губитак од око 5.000 до 5.500 марака дневно.

– У ове губитке нису укључени топлотни губици усљед слабе изолације цјевовода. У просјеку, да би се систем у наредним годинама могао реконструисати по приоритетима и одржати у функцији без значајних посљедица, потребно је сваке сезоне ремонта на дистрибутивној мрежи замијенити од 2.000 до 2.500 метара трасе цјевовода разних пречника, што је инвестирање око три милиона КМ – истакли су из Еко топлана.

С друге стране, значајно поскупљење главних енергената, електричне енергије и дрвног сортимента, представља огроман проблем за пословање.

– Без интервенције надлежних у текућој години нећемо бити у могућности да послујемо позитивно, нити да се припремимо за сљедећу гријну сезону – навели су из овог предузећа и додали да раст минималца Еко топлане могу да санирају из сопствених ресурса.

– Оно што нам представља проблем и што нећемо моћи пребродити сами без учешћа надлежних јесте велики раст цијена основних енергената, струје и дрвног сортимента – истакли су из Еко топлана.

Пословање

За Еко топлане прошла година била је најизазовнија имајући у виду највеће турбуленције цијена енергената на тржишту откад ово привредно друштво послује.

– Прошлу годину успјели смо завршити позитивним пословањем, дјелимично захваљујући повећању цијена гријања с једне и субвенцији града Бањалука с друге стране – истакли су из Еко топлана.