СУДОВИ ПОТВРЂУЈУ ЗАКОНИТО ПОСТУПАЊЕ ЕКО ТОПЛАНА

СУДОВИ ПОТВРЂУЈУ ЗАКОНИТО ПОСТУПАЊЕ ЕКО ТОПЛАНА

Поводом информација које су се прије неколико мјесеци појавиле у појединим медијима, а у вези са случајем објављивања неправоснажне првостепене пресуде, која је у јавности представљена као велики доказ погрешне примјене прописа у раду Еко топлана, желимо да информишемо јавност да је поступак по жалби у конкретном поступку окончан, и да је правоснажна пресуда донесена у корист Еко топлана Бањалука, те да је правоснажно доказана исправна примјена прописа од стране Еко топлана у односу на корисника услуге.
Наиме, ради се о случају потрошача настањеног у улици Десанке Максимовић, који је у поступку оспоравао облигациони однос, јер са Еко топланама није имао потписан уговор о испоруци топлотне енергије. Окружни суд у Бањалуци јасно је утврдио да је потрошач у моменту преузимања комуналне дјелатности од стране Еко топлана 1.2.2018. године као корисник био прикључен на систем даљинског гријања и користио услуге гријања. Еко топлане су све до момента искључења корисника са мреже, у складу са Одлуком о општим условима за производњу, испоруку и коришћење топлотне енергије коју је усвојила Скупштина Града Бањалука, испоручивале топлотну енергију и законито испостављале рачуне за извршену услугу. Одлуком Окружног суда у Бањалуци, уважена је жалба Еко топлана Бањалука чиме је тужба корисника одбачена, а правоснажна пресуда донесена у корист Еко топлана.
Ова пресуда, као и низ других пресуда које су до сада праовоснажно донесене у корист Еко топлана још једном потврђује да је одређени број корисника постао „жртва“ злонамјерних дезинформација које су се појавиле у почетку рада Еко топлана, због чега су се без потребе упустили у судске поступке и на крају имали беспотребне додатне трошкове.
Податак да, у Бањалуци тренутно преко 97% корисника плаћа рачуне за гријање довољно показује да је огромна већина наших корисника свјесна својих права и обавеза на чему им се и овај пут најсрдачније захваљујемо, јер захваљући томе већ четири године у Бањалуци имамо самоодржив и функционалан систем даљинског гријања. Свјесни чињенице да још увијек у нашем граду постоје корисници који због дотрајале мреже имају одређених проблема са гријањем, настојимо да из године у годину квалитет гријања дигнемо на виши ниво, али и апелујемо на надлежне да се проблем дотрајале мреже дугорочно ријеши.