Угрожена гријна сезона у Бањалуци аларм за буђење надлежних

Угрожена гријна сезона у Бањалуци аларм за буђење надлежних

ФОТО: Велибор Трипић

Вртоглаво поскупљење дрвне сјечке и осталих инпута те кашњење у испоруци шумских дрвних сортимената од стране дијела шумских газдинстава неки су од проблема с којима се суочавају “Еко топлане” Бањалука, гдје се брину да ли ће имати довољно енергената за предстојећу сезону, те поручују да је повећање цијена гријања или њихово субвенционисање неминовност, пишу Независне новине.
Од 2017, када су основане, ово им је година са највећим изазовима, односно проблемима који снажно утичу на даље пословање и ликвидност овог привредног друштва, а самим тим је упитна и сезона гријања која слиједи.

“Цијене дрвне сјечке, као и осталих инпута, знатно су порасле у односу на претходну сезону. Тако је, на примјер, само електрична енергија поскупјела за више од 40 одсто од почетка ове године”, наводе из “Еко топлана”.

И то није све… За предстојећу сезону су, како истичу, од њиховог стратешког партнера, “Шума Републике Српске”, добили неповољније услове у односу на прошлу годину. Осим повећања цијена, суочавају се, како додају, и са неиспоруком уговорених количина од стране шумских газдинстава, иако се договорене количине, према уговорима, авансно плаћају.

“У овом тренутку суочени смо с трендом испоруке који не гарантује да ће бити обезбијеђене уговорене количине за предстојећу сезону гријања. Од јануара до јуна текуће године испоручено је свега око 42 одсто од укупно уговорене количине за тај период, а поједина шумска газдинства уопште не испоручују дрвни сортимент, без обзира на уговоре и уплаћене авансе”, навели су из “Еко топлана”.

С друге стране, из “Шума Републике Српске” тврде да већина њихових организационих дијелова неометано испоручује шумске дрвне сортименте “Еко топланама”, а када је ријеч о цијенама, истичу да је до повећања дошло због повећања свих трошкова производње, те велике потражње за сортиментима.

Из “Шума Републике Српске” притом наглашавају да су цијене одређене цјеновником шумских дрвних сортимената и шумске биомасе, те да су оне исте за све купце, а одређују се сходно кретањима на тржишту.

“Јавно предузеће, поред великог проблема који је настао због недостатка извођача радова, улаже огромне напоре да се обезбиједе потребне количине за ‘Еко топлане’ Бањалука. Јасно је да без подршке јавног предузећа пројекат гријања не би био могућ, али ми очекујемо и сарадњу самог купца те да он преузима сортименте током читаве године, а не само у периодима када купцу одговара, правдајући то проблемима са складиштењем”, наводе из “Шума Републике Српске”.

Из “Шума” истичу да се у току реализације уговора појављују одређени проблеми сарадње по појединим шумским газдинствима, те да се они морају превазићи.

Тврде, између осталог, да их је једно шумско газдинство обавијестило да поменути купац није долазио на утовар иако је уредно позиван, док је код другог организационог дијела проблем био у томе што није била извршена уплата од стране купца у априлу и мају, те из тог разлога није вршена испорука.

Из “Еко топлана”, међутим, поручују да је сваки њихов поступак у складу с уговорима које имају са “Шумама Републике Српске”.

“Наши спољни сарадници – превозници обављају услугу утовара. Проблем је ако је обловина на неприступачном терену, односно на земљаним путевима гдје камиони не могу прићи, или ако се утовар једног камиона врши у неколико одјела по неколико сати, углавном на завршетку тих објеката, тако да до утовара није дошло из објективних разлога, што нам је изазвало додатне трошкове повратка празних камиона”, кажу из “Еко топлана” те додају да им је аванс од ШГ Приједор враћен јер им то газдинство не испоручује сировину.

Како додају, генерално сва ШГ од почетка године су сваки дан била у авансу тако да је само од њих зависило коме ће усмјерити уговорену сировину.

“На крају сваког мјесеца остајало је авансираних средстава по ШГ у вриједности преко 100.000 КМ које код неких ШГ стоје и по неколико мјесеци. У питању су примјери Добоја, Теслића, Шипова итд. Нажалост, и цијене су различите по ШГ за исто дрво и класу и увећане су, правдајући то тржиштем као да оно није јединствено”, кажу из “Еко топлана”.

Наглашавају да је од укупно уговорених количина од 74.000 метара кубних за 2022. годину до сада испоручено око 15.000 метара кубних, што говори о томе да је неопходно “Еко топлане” ставити у приоритет испоруке бар од матичног ШГ Бањалука, ако не од свих осталих газдинстава, чиме би се смањили трошкови превоза и не би се тражила алтернативна и скупља тржишта.

Из “Еко топлана” уједно процјењују да ће ова година бити врло изазовна и пуна ризика, с обзиром на глобално тржиште енергента, као и на унутрашње проблеме приликом набавке. Како поручују, тешко је и говорити о томе колико ће “Еко топлане” коштати предстојећа сезона када је ријеч о енергентима.

Осим тога, подсјећају из “Еко топлана”, с обзиром на пораст цијена свих инпута иницирали су и повећање цијена гријања, а на потезу је градска власт.

“Неопходно је имати у виду да се без повећања цијена гријања или додјеле субвенција од стране надлежних доводи у питање гријање Бањалучана у сезони 2022/2023. Наиме, с приходима на основу постојеће цијене гријања ‘Еко топлане’ не могу обезбиједити потребне количине енергента за цијелу сезону, тако да су неопходни или повећање цијена гријања или субвенције”, наводе из “Еко топлана”.

Штавише, и из Градске управе признају да се предузеће “Еко топлане” због свих поскупљења на тржишту суочавају са великим проблемима.

Подсјећају да је градоначелник Драшко Станивуковић рекао да је неминовно да, због повећања цијена на цјелокупном тржишту, и гријање мора да поскупи, али ће град и ту обавезу да преузме на себе, а све како грађани не би осјетили терет поскупљења ни овај пут.

За ове намјене, како додају из Градске управе, град би морао да издвоји око два милиона КМ, а та средства могу да се обезбиједе из ребаланса буџета.

“Градоначелник је рекао како ће они да предложе да и овај терет поскупљења град преузме на себе, али да градској администрацији за то треба подршка скупштинске већине”, наводе из Градске управе Бањалука.