Управни одбор: Упркос корони, остварени ПОЗИТИВНИ ПОСЛОВНИ РЕЗУЛТАТИ

Управни одбор: Упркос корони, остварени ПОЗИТИВНИ ПОСЛОВНИ РЕЗУЛТАТИ

Упркос проблемима с пандемијом корона вируса, Еко топлане Бањалука успјешно су завршиле претходну  пословну годину, а остварени приходи су већи за 2,73 одсто у односу на 2019.

Поручују то из Управног одбора Еко топлана Бањалука уз напомену да је тиме настављен тренд позитивних резултата, а преноси СрпскаИнфо.

– Еко топлане су и у 2020, као и у претходне двије године, оствариле позитиван резултат. Како би систем даљинског гријања функционисао и током пандемије, те био обезбијеђен континуитет успјешног пословања, предузет је цијели сет активности које су обезбиједиле око милион КМ уштеда у пословању, прије свега кроз значајно смањење трошкова ланца снабдијевања и смањење губитака на дистрибутивној мрежи – казали су у Управном одбору.

Потврдили су да је пандемија вируса корона пред њих ставила низ изазова.

– Негативан ефекат изазван пандемијом корона вируса на пословни резултат Еко топлана у 2020. години је цца 1,2 милиона КМ. С обзиром да је током марта и априла било потребно обезбиједити загријавање карантинских објеката за смјештај заражених, режими гријања за све кориснике су морали бити изнад стандардних, а потрошња енергента је била значајно повећана. Поред наведеног, а с обзиром да је велики број објеката био затворен, те да код истих на калориметрима није забиљежена потрошња, у том периоду приходи су били значајно мањи – навели су у Управном одбору.

Истакли су да, и поред негативног ефекта пандемија корона вируса, није било отпуштања радника нити смањења плата радницима.

– Плате запосленима, припадајући доприноси, као и сви порези и остале обавезе према држави, редовно су исплаћивани и током пандемије, као и током претходне двије године пословања. Еко топлане као друштвено одговорна компанија, али и сами запослени у Еко топланама, кроз учешће у одређеним хуманитарним акцијама у границама могућности помогли су онима који су пандемијом корона вируса били највише погођени – казали су у Управном одбору.

И поред свих изазова, из Управног одбора поручују да током прошле године није било додатног задуживања.

– Финансијске обавезе су смањене за преко 1,3 милиона КМ чиме је задуженост смањена за 45 одсто. У децембру прошле године, по први пут, оснивачима је исплаћена добит у износу 200.000 КМ, што је и први пут у историји Града Бањалука да је топлана или неко комунално предузеће на рачун града извршило уплату дивиденде – поручили су из Управног одбора овог предузећа, које поред специфичне дјелатности којом се баве имају и мало другачију организацију.

За разлику од других комуналних предузећа у Бањалуци које имају директоре, Еко топлане представља Управни одбор, који тренутно има четири члана. До новембра 2019. године на челу Еко топлана био је директор, а након тога, одлуком оснивача, на мјесту управе директора је замијенио Управни одбор.

Тај тим људи руководи овим предузећем и они поручују да су Еко топлане успјеле у протеклом периоду да испуне очекивања која су пред њу стављена њеним оснивањем.

– Сва очекивања су испуњена, а најважније је да је Бањалука добила самоодрживо, функционално и профитабилно комунално предузеће, са стабилним изворима енергије, и да грађани више не стрепе да ли ће усред сезоне гријање бити прекинуто јер нема енергента. Оснивањем Еко топлана, Град је у посљедње три године уштедио око 40 милиона КМ, јер су старој Топлани у претходном периоду сваке године обезбјеђиване субвенције, позајмице и гаранције, како би се обезбиједио енергент и функционисање система даљинског гријања – казали у Управном одбору.

Навели су да су, само у периоду од 2008. до 2018. године, Град и Влада РС морали за потребе набавке енергента, кроз субвенције, позајмице и гаранције, дати старој Топлани око 120 милиона КМ,  јер, како су додали,  без те помоћи стара Топлана није могла функционисати.

– Иначе, појекат Еко топлана је подржан и од стране Европске банке за обнову и развој, а Град Бањалука освојио је бронзану медаљу EBRD-а за изградњу нове топлане на био масу, као један од најбољих пројеката које је ова међународна финансијска институција финансирала током 2017. године. EBRD врши редовне мониторинге Еко топлана кроз Уговор о имплементацији пројекта и до сада није било примједби – навели су у Управном одбору.

Нагласили су да Еко топлане нису добиле нити једну марку субвенција од Града Бањалука, Владе РС или било које друге јавне институције.

– Та помоћ нити је тражена, нити је било потребе за истом, јер остварени резултати показују да су Еко топлане самоодрживо, функционално и профитабилно предузеће. Надамо се да ће се овај тренд наставити и у будућности, јер су кроз досадашње пословање за то обезбијеђени сви услови – прецизирали су у овом предузећу.

Када је у питању стара Топлана, у Управном одбору објашњавају да она већ три године не производи и не испоручује топлотну енергију.

– У складу са одлуком Скупштине града, то чине искључиво Еко топлане које користе дијелове опреме старе Топлане и за то, у складу за закљученим уговором, том предузећу уредно исплаћујемо годишње закупнину од 500.000 КМ и сносимо све пратеће трошкове кориштења. Рјешавање пословних односа са старом Топланом је у искључивој надлежности оснивача Еко топлана. Управни одбор Еко топлана сматра да тренутни односи оптерећују пословање Еко топлана, које финансира егзистирање старе Топлане, која нема никакву функцију – поручили су из Управног одбора.

Сматрају да је крајње вријеме да се дио средстава која Еко топлане плаћа старој Топлани кроз закуп усмјери у инвестирање у дистрибутивну мрежу која није у власништву Еко топлана, а која је у јако лошем стању и због које се дешава да одређени корисници имају проблеме с гријањем.

– На тај начин директно би се побољшала испорука енергије односно квалитет услуге према нашим корисницима –истакли су у Управном одбору.

Говорећи о застарјелој дистрибутивној мрежи нагласили су да је, кроз текуће и инвестиционо одржавање, у прошлој години уложено преко 2,2 милиона КМ властитих средстава.

– Што се тиче плана пословања за 2021. годину, Управи одбор је у редовној процедури исти доставио на усвајање власницима Еко топлана. Тим планом предвиђен је наставак успјешног пословања и у наредној години. С обзиром да је стање дистрибутивне мреже највећи изазов у функционисању система даљинског гријања у нашем граду, предложени су значајни пројекти, а поред 1,4 милиона КМ трошкова текућег одржавања дистрибутивне мреже планирана инвестициона улагања су преко 2,3 милиона КМ – прецизирали су у Управном одбору.

Нагласили су да је на власницима Еко топлана да се одреде да ли подржавају ове намјере и приједлоге Управног одбора или ће жељети да компанију воде у неком другом правцу.

– У сваком случају, сви чланови Управног одбора ће поступати професионално, као и до сада, у складу с корпоративним стандардима и моралним начелима – навели су у Управном одбору.

До краја гријне сезоне је остало још неколико мјесеци и из Управног одбора поручују да ће производња и испорука топлотне енергије до краја сезоне бити уредна што је, како кажу, био случај и до сада.

– То је нешто што је обавеза Еко топлана и свакако није и неће бити доведено у питање. Припреме за сезону гријања су завршене на вријеме, а енергент до краја сезоне обезбијеђен је као и до сада сопственим средствима, без финансијске помоћи јавних институција. Цијене гријања се од оснивања Еко топлана нису мијењале и у овој сезони остају исте, упркос значајном повећању цијена електричне енергије и неких других инпута Еко топлана – нагласили су у Управном одбору.

Додали су да Еко топлане имају око 20.000 корисника, те да је у току прошле године било око три одсто корисника за које се утврдило да су рекламације на квалитет гријања биле оправдане.

– У прва три мјесеца ове сезоне број рекламација је мањи за 18 одсто у односу на исти период прошле године. Тренутно је 0,7 одсто од укупног броја корисника упутило захтјев за утврђивање квалитета – рекли су у Управном одбору и додали да те бројке показују да су трендови позитивни јер се број рекламација смањује, што значи да је квалитет гријања побољшан.

БЕЗ СУКОБА ИНТЕРЕСА

У неким медијима су се појавиле информације да постоји сукоб интереса, јер је адвокат који заступа Еко топлане супруга једног од чланова Управног одбора. Из Управног одбора поручују да не постоји никакав сукоб интереса.

– Адвокатска канцеларија Дарије Мирнић Мајсторовић заступа Еко топлане у складу са законом и закљученим уговором. Наиме, већински власник односно тадашњи директор Еко топлана је овог адвоката ангажовао у мају 2018, а одлуком истог власника Миленко Мајсторовић, који је супруг Дарије Мирнић Мајсторовић, именован је у новембру 2019. за члана Управног одбора. Исти је приликом именовања обавијестио Управни одбор о повезаности с именованим адвокатом и искључио се од било каквог одлучивања у вези са овом адвокатском канцеларијом – навели су у Управном одбору.

Казали су да у моменту ангажовања ове адвокатске канцеларије у мају 2018. године наплата била око 55 одсто, за цијелу 2018. годину 82 одсто, за 2019. годину 93 одсто, за 2020. годину 99 одсто.

– Укупно, кумулативна наплата за прве три године је 92 одсто, са тенденцијом раста из године у годину. Ови резултати постигнути су између осталог и ангажманом управо наведене адвокатске канцеларије, а без истих Еко топлане не би биле самоодрживо и профитабилно предузеће. Иначе, битно је истаћи да ово није једина адвокатска канцеларија чије услуге користе Еко топлане, а ангажман адвоката у судским споровима уобичајена је пословна пракса и код других комуналних предузећа – прецизирали су у овом предузећу.