Хоће ли кризе и раст цијена мијењати и цијене гријања

Хоће ли кризе и раст цијена мијењати и цијене гријања

Неизвјесна набавка енергената, све извјеснији већи рачуни
Значајно повећане цијене горива, електричне енергије, шумског дрвног сортимента у протеклих пола године суочиле су Еко топлане Бањалука са највећим изазовима од оснивања, пише портал Српска Инфо.
Мада су сва ова повећања цијена до сада компензована из властитих резерви Еко топлана, па крајњи корисници нису осјетили негативне ефекте, након посљедњих повећања цијена даље пословање и ликвидност предузећа могли би бити озбиљно нарушени.

Како поручују из овог предузећа, због енергетске кризе и кризе у Украјини дошло је до енормног раста цијена на међународном нивоу, поремећаја у ланцима снабдјевања и неизвесности када је ријеч о набавци енергента, не само за сљедећу и сезоне након ње, већ и до краја текуће сезоне гријања.

Објашњавају да је процес набавке дрвног сортимента веома комплексан. Еко топлане су, као и претходних година, започеле набавку енергента на вријеме, још током протекле сезоне. Међутим, ријеч је о великим количинама дрвног сортимента, па је сам процес набавке сукцесиван.
– С обзиром на наведене проблеме, иако смо унапријед договорили потребне количине за ову сезону гријања, поремећаји у ланцу снабдијевања могли би довести у питање и завршетак ове сезоне гријања – поручују из овог предузећа.

Додатни изазов је набавка мазута, за који је неизвјесно да ли ће у будућем периоду бити могућа његова набавка. Из Еко топлане подсјећају да више од 95 одсто топлотне енергије производе из биомасе као обновљивог извора енергије, док се преосталих до пет одсто производи сагоријевањем мазута. Али без обзира на то, како би систем даљинског гријања функционисао неопходна је одређена количина и овог енергента.

– Упркос великим проблемима с којима се суочавамо из дана у дан, Еко топлане улажу максималне напоре како бисмо привели ову сезону крају и у складу с прописима, временским условима и вањским температурама, продужили сезону гријања, ако и док за тим буде потребе. Данас смо свјесни значаја одлуке о промјени енергента у нашем граду, због чега су негативни ефекти кризе која је, када је ријеч о енергентима, изузетно изражена на глобалном нивоу, захваљујући биомаси, која је домаћи енергент, далеко мањи него што би били да се као енергент и даље користи фосилно гориво, односно мазут који се увози из иностранства и чије цијене се због утицаја различитих фактора на свјетском тржишту мијењају веома често – поручују из Еко топлане.

Надлежнима су упутили приједлог за превазилажење ситуације у којој се налазе, а како кажу, ове проблеме могуће је превазићи на два начина – повећањем цијена гријања или субвенцијама за набавку енергента.
Ни Еко-топлана у Градишки, чије услуге користи 1.306 потрошача, није поштеђена тешкоћа у пословању након поскупљења дрвене сјечке, као и енергената у свијету, изазваног, поред осталог, кризом у Украјини. Због поремећаја у ланцу набавке дрвних сортимената и производње сјечке, почетком текуће сезоне гријања, дошло је до повећања цијене за више од 15 одсто, наводе у Радној јединици Еко-топлана Градишка.

– Ово повећање цијена енергената планирали смо амортизовати властитим ангажманом и уштедама, те нисмо планирали промјену цијена гријања током текуће сезоне. Међутим, крајем прошле године услиједило је поскупљење електричне енергије за више од 45 одсто, што нам је указивало да ће наше пословање, у тим околностима, бити негативно – појаснили су за Српскаинфо у градишкој Топлани.

У овом предузећу такође кажу да је украјинска криза довела до повећања и трећег битног елемента у пословању сваке еко-топлане, а то су нафта и мазут, који су дупло поскупили. Посљедица таквих односа на тржишту, указује пословна анализа, ставља Топлану у пословни губитак.
– И прије украјинске кризе РЈ Еко-Топлана Градишка доспјела је у пословне проблеме због повећања цијена основних енергената, струје и дрвета односно сјечке као сировине за производњу топлотне енергије – објашњавају у овом предузећу околности садашњег пословања.

– Због повећања цијена сировине, електричне енергије, нафте и мазута, ову сезону сигурно ћемо завршити губицима у пословању. Из тог разлога смо, крајем фебруара, Граду Градишка прослиједили захтјев за повећање цијена, уз приложену финансијску анализу, која потврђује оправданост нашег захтјева – наведено је у одговору на наше питање у вези цијена гријања у Градишки.

Милан Штрбац, руководилац Радне јединице Еко-Топлана Градишка, појаснио је да су до краја сезоне обезбијеђене довољне количине дрвене сјечке, уз напомену да још није извјесно да ли ће овај енергент бити по истој набавној цијени. Он истиче да је ова сезона, без обзира на наведене потешкоће, била веома успјешна и да је број рекламација од стране потрошача занемарив.

У приједорској “Топлани”, која користи само биомасу, поручују да ова сезона гријања, која се ближи крају, неће бити упитна за набавку дрвета, али већ имају захтјеве добављача за корекцијом цијена енергената.
– Ову сезону ћемо завршити, али већ сљедећу сезону имаћемо вјероватно проблем што се тиче набавке, јер је све поскупјело. “Топлана” је прошле године склопила оквирни споразум за набавку огријевног дрвета, он се односи и на идућу сезону, али имамо захтјев да се ти уговори раскину јер је дошло до повећања цијена. Налазимо се у веома тешком стању, доћи ћемо у још теже, јер ћемо морати енергент да плаћамо скупље. У разговору с добављачима нисмо дошли до коначне неке цијене, али отприлике то је за око 20 одсто повећање да би се могли уклапати у ове цијене – каже за Српскаинфо Душко Милетић, вршилац дужности директора “Топлане” Приједор.

Према његовим ријечима, суграђани су дужни око 11 милиона марака “Топлани”, а имају дуговања корисника и преко 30.000 марака.

У предузећу „Топлане” Сарајево, које загријавају 53.000 станова и пословних простора, уредно испоручују топлотну енергију. Вјерују да ће сезону окончати без прекида, поготово што су температуре ваздуха у порасту. Плином се снабдијевају путем “Сарајевогаса” и за сада, према наводима из овог предузећа, немају сметњи.

– Цијене гријања у Сарајеву нису повећане у посљедњих мјесец дана. Претходно, у фебруару, повећали смо цијене за десет одсто. То је посљедица поскупљења плина, у два наврата, за укупно 38 одсто – речено је за Српскаинфо у Топланама Сарајево.

ЦИЈЕНЕ НИСУ МИЈЕЊАНЕ ОД ОСНИВАЊА
Из Еко топлане Бањалука поручују да цијене различитих инпута расту из године у годину. Наводе примјер електричне енергије, чије су цијене расле и у претходном периоду, али само од почетка ове године цијена, па самим тим и трошкови, порасли су за 40 одсто. Од оснивања Еко топлане до данас, цијена електричне енергије порасла је за чак 110 одсто.

У овом предузећу истичу да су искључиво захваљујући властитим резервама до сада обезбјеђивали стабилност и ликвидност пословања, уз успјешно одолијевање расту цијена, које се нису мијењане у посљедњих пет година, односно од оснивања Еко топлана.