Бањалука дише пуним плућима

Бањалука дише пуним плућима

Квалитет ваздуха у Бањалуци током новембра био је шест пута бољи него у истом мјесецу 2016. године, када се највећи град у РС гријао на стару топлану, која је користила мазут, показује анализа градског Одјељења за комуналне послове, а преносе Независне новине.

Тако је, на примјер, средња мјесечна вриједност сумпор-диоксида у новембру 2016. године, у вријеме кад се град гријао на мазут, износила 29,68 микрограма по кубном метру, док је у новембру ове године, кад се град гријао на биомасу, била скоро шест пута мања, односно износила је 5,41 микрограм по кубном метру.

Слични подаци забиљежени су и код измјерене емисије лебдећих честица. Током протеклог мјесеца забиљежена је средња вриједност од 31,54 микрограма по кубном метру док је, поређења ради, у истом мјесецу 2016. године измјерено двоструко веће загађење.

“Подаци егзактно доказују да је прелазак на гријање на биомасу у посматраном периоду довео до знатног смањења загађења, што је посебно изражено кад је у питању забиљежена емисија сумпор-диоксида. Уколико се обједине сви подаци, укључујући и концентрације загађивача и климатске параметре, видимо да је квалитет ваздуха у новембру ове године знатно бољи него у новембру 2016. године”, наводи се у закључку ресорног одјељења.

Када је јучерашњи дан у питању, квалитет ваздуха у Бањалуци био је у првој категорији, што није случај када су у питању остали градови у БиХ, поготово они у којима су смјештена велика индустријска постројења.

Тако је, на примјер, према подацима портала екоакција.орг око 14 часова у Сарајеву и Тузли оцијењен као нездрав, у Лукавцу врло нездрав, а у Илијашу опасан по здравље људи.

“Озбиљне посљедице могуће су за цјелокупно становништво. Током боравка вани треба избјегавати било какве напоре. Најугроженије категорије становништва су труднице, старе особе и дјеца, особе с респираторним и срчаним проблемима и морале би остати у затвореном”, наводи се у појашњењу на овом сајту, када је у питању Илијаш.

У једном моменту, око 14 часова, ПМ10 честице су у овој сарајевској општини за двадесет пута биле веће него у Бањалуци.

Лебдеће честице мање од 10 микрометара (ПМ10) удишу се заједно с ваздухом и продиру дубоко у плућа. На тај начин, многе хемикалије опасне по људско здравље се преносе до унутрашњих органа, узрокујући широк низ обољења од којих нека завршавају и смрћу.

“Осјетљиве групе на загађење лебдећим честицама су људи с болестима срца и плућа, старије особе и дјеца”, појашњавају на овом порталу.

Нешто боља ситуација по питању квалитета ваздуха је била у Горажду, Јајцу и Какњу, гдје је оцијењен као умјерено загађен.