Еко топлане Бањалука поново пуне градску касу

Еко топлане Бањалука поново пуне градску касу

Управни одбор Еко топлана Бањалука упутио је предлог Скупштини Друштва за доношење одлуке о исплати дивиденде из остварене добити у прошлој години у износу од 400.000 КМ, саопштено је из овог предузећа, а преноси Српска Инфо.
Ускладу са власничким удјелима, на рачун Града Бањалука биће уплаћено 195.880 КМ, док ће на рачун приватног партнера, компаније IEE Technology, бити уплаћено 204.120 КМ.
– Ово је други пут од оснивања Еко топлана да се власницима исплаћује дивиденда. Прошле године исплаћено је 200.000 КМ, што је било први пут од како постоји систем даљинског гријања у нашем граду, да је топлана, у овом случају предузеће Еко топлане Бањалука, својим оснивачима исплатило добит – навели су у овом предузећу.
Овом исплатом, у складу с планом, исплаћени износ дивиденде у односу на претходну годину биће дупло већи, док је за наредну годину у плану да исплаћени износ минимално два пута буде увећан у односу на ову годину.
Оснивањем Еко топлана, Град Бањалука је у посљедње четири године уштедио више од 40 милиона марака, јер су старој топлани, прије оснивања Еко топлана, у претходном периоду сваке године обезбјеђиване субвенције, позајмице и гаранције од стране Града или Владе Републике Српске, како би се обезбиједио енергент и функционисање система даљинског гријања, с обзиром на чињеницу да без те помоћи гријање у Бањалуци није било могуће.
– Захваљујући формирању новог предузећа, Еко топлане Бањалука, није више било потребе да Влада и Град субвенционишу градску топлану нити је предузеће Еко топлане од свога оснивања до данас добило било какву финансијску подршку од било које јавне институције – подсјећају из Еко топлана.
Исплатом дивиденде по основу остварених резултата у претходној години, напомињу, још једном се потврђује да су Еко топлане профитабилно, функционално и самоодрживо предузеће, са стабилним изворима енергије.
Исплати дивиденде и ове, као и претходне године, претходило је усвајање извјештаја о пословању, финансијског извештаја, као и извјештај независног ревизора за 2020. годину од стране Скупштине Друштва. Осим тога, градска Скупштина, на сједници одржаној средином јула ове године, усвојила је закључак о прихватању Информације о пословању Еко топлана за 2020. годину, што је још један од доказа остварења позитивних резултата и транспарентности пословања.