Како уштедјети новац штедећи енергију

Како уштедјети новац штедећи енергију

Уштеда енергије никако не треба да се посматра као штедња у смислу било каквог одрицања, јер ефикасна употреба енергије никада не нарушава услове рада и живљења. Напротив, енергетска ефикасност представља употребу мање количине енергије, како би се постигао исти ефекат.

Према процјенама, у неизолованом гријаном простору, 35 одсто топлоте губи се кроз прозоре и врата, 25 одсто кроз спољашње зидове, исто толико кроз кров, а 15 одсто енергије изгуби се кроз под. Ови губици могу се смањити мањим или већим улагањима у термоизолацију, чији је задатак уједно смањење трошкова и повећање комфора корисника.

Мјере чувања енергије без додатних трошкова

Веома је важно да вам радијатори нису заклоњени намјештајем, нити да их облажете украсним нишама. Редовно их чистите, јер и прашина и прљавштина могу да смање њихову ефикасност. Такође, сушењем веша на радијатору практично прекидате гријање. Ролетне могу имати значајну улогу у смањењу губитака топлотне енергије, па ако их спуштате током сезоне гријања, можете смањити губитке за око 10%. И завјесе на прозорима имају функцију чувања топлотне енергије, али треба водити рачуна да не прекривају радијаторе. Тепих, такође, има ову функцију, јер задржава хладан ваздух испод своје површине. Важно је напоменути да је током сезоне гријања потребно избјегавати дуготрајна провјетравања просторија, како не би дошло до расипања топлотне енергије. Препоручује се редовно провјетравање, али не дуже од десетак минута.

Мјере уштеде енергије уз минимална улагања

Неке од мјера штедње топлотне енергије захтијевају и мања улагања. Оно што је потребно урадити прије почетка сезоне гријања, јесте ефикасно заптивање прозора и балконских врата. Ово је најбоље урадити гуменом дихтунг траком која је одлично рјешење и ако имате пукотине у столарији или око ње. Отворе и рупе на столарији можете затворити и пур пјеном. Такође, једна од мјера уз мања улагања је изолација кутија за ролетне. На улазна врата ставите дрвени праг, како бисте спријечили струјање хладног ваздуха. На ове начине спречавате улазак хладног ваздуха у просторије и њихово расхлађивање, али и обезбјеђујете чување топлотне енергије унутар гријаног простора.

Мjере повећања енергетске ефикасности уз већа улагања

И коначно, за дуготрајну енергетску ефикасност неопходна су капитална улагања, попут топлотне изолације комплетних објеката. Такође, у веће инвестиције спада и замјена старе и дотрајале, новом столаријом.

Све наведене мјере требало би да допринесу уштеди новца корисницима, у зависности од проведених мјера краткорочно или дугорочно, али и енергетској ефикасности – чувању енергије.