Наставак ремонта и санације дистрибутивне мреже

Наставак ремонта и санације дистрибутивне мреже

Припреме за сезону гријања 2019/2020 године су већ увелико у току и реализују се у складу са дефинисаним планом Еко топлана. У оквиру планираних припрема у току је реализација редовног  годишњег ремонта свих производних постројења, као и санација појединих дијелова дистрибутивне мреже. Осим тога, у току је и набавка енергента – биомасе, за сезону гријања 2019/2020.

На неколико локација до сада су санирани и замијењени дотрајали дијелови топлификационе мреже.

Наше техничке екипе тренутно поправљају вреловод и топловод у улици Анђе Кнежевић. Ријеч је о једној од критичнијих дионица топлификационог система Бањалуке, на којој већ дуги низ година током сезоне долази до честих кварова и великих губитака воде, па самим тим и губитака топлотне енергије приликом испоруке корисницима. С обзиром на овај велики проблем, на овој дионици у дужини од 100 метара трасе, техничка служба Еко топлана у потпуности мијења дотрајале цијеви старе преко 45 година новима.

Осим ове санације, Еко топлане су недавно завршиле и поправку вреловода код тврђаве Кастел. Ријеч је о још једној критичној дионици на којој зими веома често долази до кварова и великих губитака топлотне енергије. Наша техничка служба замијенила је дотрајале цијеви новим фабрички предизолованим цијевима у дужини трасе од 130 метара, и на тај начин смо прије почетка сезоне отклонили овај велики проблем на топлификационом систему, како бисмо били у могућности да корисницима обезбиједимо што бољи квалитет гријања.

До сада су завршене и санације топловода и вреловода на више локација у улицама Мајке Југовића, Драгише Васића, Слободана Кустурића, те на Булевару војводе Степе Степановића и Булевару Десанке Максимовић. Санирани су и дијелови цјевовода у Пиланској улици, Булевару војводе Живојина Мишића и испод моста Венеција.

У току су и санације неколико вреловодних шахтова, односно машински и грађевински радови, који подразумијевају замјену секционих запорних елемената, одзрачних и одмуљних колектора и других елемената дистрибутивне мреже, чиме ће се осигурати поузданији рад и лакше проналажење губитака.

Осим тога, недавно смо због изградње нове дионице Источног транзита радили измјештање дијела трасе вреловода на тој локацији.

За ремонт, санацију и поправку дистрибутивне мреже биће издвојено преко милион конвертибилних марака сопствених средстава, а до почетка наредне сезоне гријања наставићемо санирање дијелова вреловодних и топловодних траса према приоритетима, одређеним на основу резултата добијених термовизијским снимањем стања дистрибутивне мреже, али и на основу броја интервенција током протекле сезоне гријања.

У оквиру припрема за сезону гријања 2019/2020, Еко топлане су већ крајем прошле сезоне почеле набављати биомасу за предстојећу сезону. До сада је обезбијеђено преко 45% потребног енергента. Набавка дрвног сортимента се обавља властитим средствима у складу са дефинисаним планом.