НАСТАВАК СЕЗОНЕ ГРИЈАЊА

НАСТАВАК СЕЗОНЕ ГРИЈАЊА

Еко топлане Бања Лука д.о.о. су од данас, 15.10.2018. године, поново почеле са гријањем стамбених и пословних јединица које су на систему даљинског гријања. Први пут у овој гријној сезони гријање је почело 02.10.2018. и прије званичног почетка сезоне, међутим с обзиром на раст спољашње температуре ваздуха од 04.10.2018. године гријање је привремено обустављено. Подсјећамо да према важећим општим условима о производњи, испоруци и кориштењу топлотне енергије које је усвојила Скупштина Града Бањалука, гријна сезона почиње 15. октобра, односно раније ако се утврди да је од 1. октобра просјечна дневна темепратура спољнег ваздуха нижа од 12 степени.

Због мањих проблема на дистрибутивној мрежи који су се појавили након пуњења система, поједини дијелови града још увијек нису имали гријање. Топлификациона мреже града је стара преко 45 година и поједини дијелови су у лошем стању, тако да су кварови који су регистровани на појединим дијеловима мреже уобичајени за почетак сезоне и дешавали су се и претходних година. У сваком случају, све техничке екипе су на терену и раде на оспособљавању мреже због чега молимо кориснике за разумијевање. Молимо и кориснике уколико примјете недостатке у испоруци топлотне енергије да нас контактирају како бисмо исте отклонили у најкраћем временском року.

Еко топлане су у периоду од завршетка претходне гријне сезоне до почетка нове, активно радиле на санацији дијелова дистрибутивне мреже, као и на набавци енергента.

Ове године, осим послова који обухватају редовне ремонте производних постројења на биомасу – новог објекта Еко топлана, погона на Старчевици и Кочићевом вијенцу, као и котлова на мазут, радила се и санација дистрибутивне мреже. Сва наведена производна постројења су већ почетком сезоне била пуштена у рад, како би се сви радни параметри потврдили и ускладили на правилан начин, што је дефинисано и Уговором о стратешком партнерству. До сада је завршен ремонт свих подстаница које су у систему одржавања, а замјењени су разводни електро ормари са комплетном опремом у десет подстаница. Такође, вршено је и испитивање појединих траса на водопропусност, утврђена су оштећења и констатовани губици, те је извршена поправка цјевовода. Овим интервенцијама су превентивно избјегнути кварови и прекиди у снабдијевању корисника у току гријне сезоне на најкритичнијим мјестима. Прије почетка гријне сезоне санирана је и главна вреловодна пумпна станица. Омогућено је потпуно одвајање сваког магистралног вреловода од система на безбједан начин, како би се омогућило правовремено откривање и отклањање кварова на дистрибутивној мрежи. Све ово се ради како би грађани имали оптималну температуру у својим стамбеним јединицама. Ово није лак ни једноставан посао, и требаће времена да се дистирбутивна мрежа доведе у такво стање, али Еко топлане континуирано раде, стално су у контакту са корисницима и на терену.

До сада је обезбијеђено око 80% потребног енергента за комплетну гријну сезону 2018/19. Сва количина је обезбијеђена на домаћем тржишту и у ту сврху је успостављен логистички центар на којем се лагерују потребне количине. Предвиђеним планом набавке, а у складу са временским приликама и динамиком рада Јавног предузећа Шуме Српске, очекујемо да ће до краја године бити обезбијеђен дрвни сортимент за комплетну гријну сезону 2018/2019. Дрвни сортимент се набавља по транспарентној цијени, авансним плаћањем.

У овој години планирана је и модернизација дијела топлотних подстаница, а укупна вриједност инвестиције је око 1,5 милиона КМ. Од укупно 340, планирана је модернизација 34 подстанице највеће снаге које обухватају 27 одсто укупног протока мрежне воде и постављање новог SCADA система управљања. Модернизација обухвата потпуну замјену примарног дијела подстанице и успостављање аутоматске контроле управљања на основу вањске температуре и потреба корисника. Пројектом модернизације обухваћена је и набавка специјализованог софтвера за оптимизацију, планирање и управљање системима даљинског гријања.

Још једном подсјећамо кориснике да за сва питања или проблеме које имају, а у циљу што боље сарадње и пружања квалитетне услуге, Еко топлане су увеле бесплатну инфо линију 0800 502 12 која је активна за кориснике сваким радним даном од 07:30 до 15:30, а корисници могу послати и маил на info@ekotoplanebanjaluka.com или посјетити Кориснички центар у улици Булевар војводе Живојина Мишића 32.

Oсим тога, апелујемо на кориснике који нису измирли своја дуговања у циљу што боље сарадње, али и функционисања и пружања квлитетне услуге, да их измире у што краћем року. Наравно, свим корисницима који своје обавезе измирују на вријеме, а њих је огромна већина, овом приликом се најљубазније захваљујемо.